Miód w gębie czyli Ciechan Miodowy

Miodowe piwo od browaru w Ciechanowie to chyba jedno z moich ulubionych piw.
Tym razem zdjęcie zamkniętej butelki z powodu konsumpcji w terenie;].

Jest to jasne, niefiltrowane piwo powstałe na bazie naturalnego miodu. I właśnie ten miód powoduje mętnienie. Ciechan jest pasteryzowany ale dzięki miodowemu dodatkowi ma tendencję do refermentacji. Producent chwali się, że do produkcji miesięcznie zużywa 3 tony naturalnego miodu.

Ale do rzeczy. Piwo ma bardzo przyjemny zapach. Delikatny miód od razu wypełnia pomieszczenie. Jednak pijąc Ciechana nie da się zapomnieć, że to nadal piwo, gdzieś tam spod miodu przebija się lekka piwna goryczka.

Kolor jest genialny. Złocisty, mętny od razu zachęca do degustacji.  Całość wieńczy puszysta biała piana.

Z Wikipedii wynika, że nie tylko ja jestem wielbicielką tego piwa. Ciechan Miodowe zajmowało wysokie miejsca w różnego rodzaju plebiscytach.

Tak więc do sklepu po Ciechana;).



Ze strony Browaru w Ciechanowie:
Browar w Ciechanowie jako pierwszy w Polsce wyprodukował piwo tego typu metodą tradycyjną przy zachowaniu starych receptur. Tradycyjne procesy warzenia gwarantują niepowtarzalny aromat i smak.
Piwo Miodowe to napój posiadający wyjątkowe walory smakowe, odżywcze i zdrowotne. Dostarcza organizmowi łatwo przyswajalne cukry i białka, a także sole mineralne . Napój ten orzeźwia i pobudza apetyt, działa rozgrzewająco. Chmiel posiada właściwości antyseptyczne, uniemożliwiające rozwój wielu bakterii chorobotwórczych.  Obniża napięcie nerwowe.
Cudowny złocisty kolor i miodowy aromat nadają mu absolutną unikalność i wyjątkowość.

Browar Ciechan w Ciechanowie
Typ: jasne, miodowe, niefiltrowane
Alkohol: 5,7%

1 komentarz:

  1. Kocham to piwo. Twój blog jest wspaniały. Będę tu stałym bywalcem:)
    W zasadzie nigdy od tej strony na ten napój nie patrzyłam, ale widzę że watro.

    OdpowiedzUsuń