Jabłko w Piwie


Jabłko w Piwie to jedna ze smakowych propozycji Kormorana. Browar opisując swój produkt chwali się, że używa aż 5 odmian jabłek. Szczerze mówiąc i taka różnorodność smakowa jest nie do wychwycenia.

Etykieta bardzo mi się podoba… soczysty owoc oblany złocistym trunkiem – bardzo zachęcające zwłaszcza na gorące dni.
Po otwarciu z butelki wydobył się bardzo przyjemny jabłkowo-piwny zapach. Nie jakiś słodki, trochę podobny do soku jabłkowego w kartonie.
Kolor równie przyjemny. Jak dla mnie jednoznacznie kojarzy się z sokiem jabłkowym; że to nie sok zdradza piana. Piana wysoka, śnieżnobiała, nie opadła zbyt szybko.

W smaku dominuje jabłko ale sama nie wiem jakie – ot taka mieszanka. Piwo w ogóle nie jest słodkie. Na języku zostaje wyraźna goryczka chmielowo-skórkowa;]. Napisałam skórkowa bo miałam wrażenie smaku cierpkiej jabłkowej skórki. Trochę za bardzo gazowane ale niech będzie, że pasuje do takiego rodzaju piwa.

Ogólnie piwo jest ok. Zapach bardziej przypadł mi do gustu niż smak ale generalnie ciekawa propozycja na letnie dni. Dużym plusem Jabłka w Piwie jest to, że to nadal piwo;].



Kormoran o swoim produkcie:
Lekkie, orzeźwiające, tradycyjnie warzone i długo leżakowane piwo z dodatkiem naturalnego soku jabłkowego na bazie jesiennych odmian jabłek, czyli tych które potrzebują najwięcej słońca by być w pełni dojrzałe. Wczesną jesienią dojrzewa zielona antonówka - twarda i kwaskowata, jej zielone owoce to rekordziści pod względem wielkości (nawet do 1 kg). Zaraz potem zbiera się odmianę Lobo, słodko-kwaśne owoce uważane są za jedne z najsmaczniejszych. Późną jesienią zbierane są jabłka odmian Idared i Cortland - wyróżniające się soczystością i słodko-kwaśnym smakiem. Dopełnieniem jest winno-słodka Vista bella zbierana pod koniec lipca.

Browar Kormoran
Typ: jasne, smakowe
Alkohol: 4,5%

1 komentarz:

  1. I to jest prawdziwe piwo jabłkowe! Nie to co ten sikacz redss.

    OdpowiedzUsuń